ניתוח סינוסים
ניתוח סינוסים
בראשנו ישנם 4 סוגים של חללי אוויר המכוסים במעטה רירית המכונים סינוסים, והם נמצאים מעל הלחיים והשיניים, בצידי העיניים, באזור המצח, וצידי האף. לאזורים הללו יש פתחי ניקוז משלהם, ולעתים הפתחים נחסמים – מה שגורם לבעיות בריאות שונות- כמו קשיים בנשימה. במקרים הללו, ניתן לבצע ניתוח אף כגון ניתוח סינוסים על מנת להסיר את החסימות בחללי האף ולהקל על הנשימה.
בעיות סינוסים נפוצות
כאמור, פתחי הניקוז של הסינוסים פתוחים במצב תקין, אך ישנם אנשים שנוצרות אצלם בעיות שונות בפתחים הללו. אם הסינוסים נחסמים מכל סיבה שהיא, נוצרת דלקת באותו חלל המכונה 'סינוסיטיס'. דלקות סינוסים נגרמות חסימה אפית, והחסימה הזו נגרמת בשל סיבות שונות, כמו היווצרות פוליפים, בעיות שיניים, אלרגיות, אסטמה, סטייה במחיצת האף, ועוד.
הגורמים שחוסמים את הסינוסים (בעיקר פוליפים) עשויים לגרום לבעיות שונות, כמו דלקות כרוניות, כאבים באזורים שונים של הראש, ולעתים אף פגיעה בחוש הריח.
חסימת הסינוסים עשויה לגרום גם לקשיים בנשימה ובעיות נוספות הנובעות ממחסור בחמצן. כאשר זה קורה, איכות החיים והבריאות נפגעים, אך אין זה אומר שלא ניתן להפוך את המצב; באמצעות ניתוח סינוסים, ניתן להסיר חסימות מפתחי הניקוז ולאפשר לכם לנשום באופן חופשי ובלי הפרעה.
ד״ר בר - ניתוחי אף
ניתוחי אף - תוצאות
טיפול בדלקות סינוסים
לפני שלב הניתוח, רופאי אף-אוזן-גרון ממליצים לרוב על פתרון שמרני בדמות כדורים, טיפולים משלימים, תרסיסים סטרואידליים ועוד. הטיפולים הללו עוזרים להפחית דלקות סינוסים, אך לרוב הם לא פותרים את הבעיה לחלוטין.
אם הטיפולים המסורתיים אינם מצליחים, ניתן לבצע ניתוח סינוסים אנדוסקופי (ניתוח פונקציונאלי FESS) שבמהלכו מסירים את החסימות מהסינוסים ומרחיבים את האזורים הללו. הודות לניתוחים מהסוג הזה, ניתן לפתוח את חללי האף ולאפשר לאוויר לזרום דרכם בחופשיות.
במהלך ניתוח אנדוסקופי לסינוסים, המטופלים מורדמים בהרדמה כללית. ניתוח סינוסים מהסוג הזה נמשך כשעה בממוצע, ולרוב הוא לא מצריך שימוש בתחבושות פנימיות בסופו (אלא אם כן יש דימום משמעותי במהלך הניתוח). לאחר ההרדמה, מוחדר לנחיריים סיב אופטי (אנדוסקופ) שבקצהו יש מצלמת וידאו.
המצלמה מאפשרת לראות את חלל האף ואת המיקום של הסינוסים והגורמים שחוסמים אותם. תוך הסתכלות על מסך מיוחד המציג את חלל האף, הרופא המנתח מסיר את החסימות ללא יצירה של חתכים חיצוניים. אם יש צורך בכך, הרופא המנתח "יעצב" את חלל האף לאחר הסרת הגורמים החוסמים כדי לשפר כמה שיותר את מעבר האוויר בסינוסים.
ניתוח סינוסים הוא בעל 85% הצלחה, וכדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של ניתוחים מסוג זה, חשוב לעבור אותם אצל מנתח מומחה בלבד. ישנם מקרים מסוימים הדורשים מספר ניתוחים עקב ריבוי של חסימות או בעיות נוספות הנגרמות מהניתוח או תהליך ההחלמה. היקף הניתוח תלוי במטפל ובסוג החסימה שהוא סובל ממנה.
לכן, ניתוח סינוסים הוא שונה בין כל מטופל, וחשוב להתאים אותו למצב הגופני של אלו הזקוקים לו. ההתאוששות וההחלמה מהניתוח כרוכה בטיפול במשככי כאבים, מנוחה של כשבוע לאחר הניתוח, ושטיפה של האזור המנותח.
ניתוח סינוסים הוא לא פולשני כמו ניתוחי אף אחרים, אך הוא כרוך בהרדמה כללית ובהחדרת סיב אופטי לתוך חלל האף ובמקרה הצורך, גם יצירת חתכים באזורים הנדרשים. לכן, חשוב לעבור ניתוחים מהסוג הזה אצל רופא המתמחה ברפואת אף-אוזן-גרון ובעל ניסיון בהסרת חסימות מאזורי הסינוסים. ניתוח סינוסים מוצלח אמור להותיר אתכם עם כאבים מינימליים ולהביא להסרה מוצלחת של פוליפים וגורמים חוסמים אחרים – תוצאה שתקבלו אצל כירורג אף-אוזן-גרון מומחה.
אם אתם סובלים מכאבי ראש ובעיות נשימה, ייתכן שהבעיה נובעת מחסימות בסינוסים. כדי לפתור את המצבים הללו, ניתן לעבור ניתוח סינוסים שאינו כרוך בחיתוכים, ושיאפשר לכם לנשום אוויר בלי הפרעה.