לא רק לצרכים אסטטיים
הרפואה האסתטית מציעה חידושים טכנולוגיים וטכניקות חדשניות לניתוחי פנים וביניהם גם ניתוחי אף. ניתוח האף הוא אחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים ביותר בקרב נשים וגברים. לרוב הוא מתבצע לצרכים אסתטיים, אך ישנם גם ניתוחים רפואיים שמטרתם היא שיפור התפקוד הנשימתי. ד"ר יעקב בר, ממובילי הרופאים המומחים בארץ בתחום הכירורגיה הפלסטית והאסתטית, יסביר בכתבה זו כל מה שחשוב לדעת על ניתוח אף.
מדוע יש ביקוש כה גבוה לניתוח אף?
האף הינו איבר דומיננטי ביותר בפנים שלא ניתן לטשטש את מבנהו או פגמיו ע"י איפור או הבלטת איברים אחרים בפנים. לכן, בעיות במראה האף יכולות להשפיע על הביטחון העצמי של האדם ועל תחושתו הנפשית. מכיוון שהוא משפיע בצורה ישירה על נראות הפנים, אדם שלו אף "נשרי", אף שיש בו "מדרגה" או בליטות, אף חסר סימטריה או רחב במיוחד – כל אלו עלולים ליצור פגיעה במראה הפנים. במקרה כזה האדם עלול לחוש שהוא אינו אסתטי מספיק.
לכן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית מבצע ניתוח המשפר את נראותו של האף ללא היכר, אותו מנותח יחווה שינוי משמעותי באיכות חייו וברמת הביטחון העצמי שלו. לאחר ההליך, יוכל המנותח להתהלך בעולם כשבמרכז פניו האף החדש – מעוצב, סימטרי ומחמיא תודות להליך המוצלח. חשוב לזכור שכירורג פלסטי המתמחה בניתוחי אף הינו כפסל אומן המפסל את האף לפי בקשת המטופל ובמסגרת האפשרי, ויצירתו זו יש בה כדי לשנות לחלוטין את חיי המנותח.
הליך זה אינו נחלתן של נשים בלבד, שכן יש גם הרבה גברים אשר מרגישים חוסר ביטחון וסלידה ממראה האף שלהם, ורבין מהם מעוניינים לעצב מחדש את האף שגורם להם אי נוחות, מבוכה ולעיתים גם תסכול.
כירורג מקצועי ואחראי ימליץ שלא לבצע את ההליך בגיל צעיר מידי, שקטן מגיל 15.5 – 16. ניתוח זה, אם יתבצע בגיל מוקדם מדי, עלול שלא להשתלב בצורה הרמונית ופרופורציונלית עם הפנים, שימשיכו לגדול.
כיצד קובע מנתח האף את עיצובו של האף החדש?
לכל אדם מבנה פנים שונה, תווי פנים ייחודיים ומבנה ספציפי של אף. לכן, כירורג מנוסה ובעל ניסיון יתאים למטופל, מבנה שמתאים במיוחד למבנה פניו שלו. עיצוב אף שנראה טוב אצל מטופל אחד, לאו דווקא יחמיא ויתאים לפניו של מטופל אחר. לשם כך, חשוב לבחור מנתח אף מנוסה ומיומן, שידע להמליץ על צורת האף הנכונה עבורכם.
כמובן, שבייעוץ שלפני ההליך, יקשיב הרופא בתשומת לב לבקשות ולציפיות של המטופל כדי לתאם ציפיות ולהגיע לבסוף לתוצאות האידיאליות ביותר הן מהצד הרפואי והן מהצד האסתטי לרווחת המטופל.
לפני הניתוח ניתן גם לבצע הדמיה שתמחיש למטופל את תוצאות הניתוח וכמו כן, להציע מספר אפשרויות עיצוב שונות, כך שיהיה אפשר לבחור את זו הקרובה ביותר למה שהמטופל ראה בדמיונו.
ההבדלים בין סוגי ניתוחי האף השונים
בניתוח אף פתוח יש למנתח גישה אל החלל הפנימי של האף. בהליך זה מבצע המנתח חתך בבסיס האף המאפשר לו גישה טובה יותר לתיקון מרקמים, יישור ושיוף עצמות מרכזיות ועוד. חסרון השיטה היא הישארותה של צלקת בין הנחיריים והחלמה איטית וארוכה יותר מאשר בשיטת ניתוח סגור.
בניתוח אף סגור מבצע מנתח האף חיתוכים פנימיים והפרדת העור ללא חיתוכים חיצוניים. יתרונה של שיטת ניתוח זו היא יכולתו של המנתח לבחון את השינויים שהוא מבצע באף בזמן הניתוח עצמו ולא לחכות מספר חודשים עד שמבנה האף החדש יתייצב, כמו בשיטה הפתוחה. החיסרון בשיטה זו היא היכולת המוגבלת של המנתח לראות את מבנה האף מבפנים.
מעבר לשיטות הניתוח, ישנו הליך לצרכים אסתטיים כמו גם לצרכים רפואיים. ניתוח קוסמטי נועד לתקן ולשפר את מבנה האף מבחינה אסתטית ולהעניק לפנים אף פרופורציונלי ומעוצב, ואילו ניתוח לצרכים רפואיים נועד לפתור בעיות נשימה שונות, מקרים של סטיית מחיצות האף, הסרת פוליפים ועוד.
ניתן לבצע גם ניתוחי אף משולבים – בהם הרופא המנתח מטפל הן במעבר האוויר דרך האף והן במראה האסתטי שלו.
מה קורה במהלך ניתוח אף?
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית ואורך הניתוח תלוי במורכבותו ובסוגו. במהלך הניתוח חושף המנתח את שלד האף ומעצב אותו ואת הסחוס בהתאם למטרת ההליך ולעיצוב שהוחלט טרם ההליך. לאחר מכן, יחזירו את העור למקומו ויתפרו אותו. בסיום הניתוח, יקבע המנתח את האף בעזרת סד גבס ולעיתים אף יוסיף אמצעים לספיגת הדם ולייצוב מבנה האף.
המטופל מאושפז בדרך כלל להשגחה של מספר שעות ולאחר מכן משוחרר לביתו.
ההחלמה מהניתוח שונה ממטופל למטופל ותלויה בסוג ההליך שעבר. לאחר הניתוח עלולים להיות כאבים (בד"כ קלים), שטפי דם מתחת לעיניים, תחושת גירוד, ירידה בחוש הריח, כאבי ראש, שינויים בקול, רגישות יתר והפרשות. כל תופעות הלוואי הללו חולפות תוך ימים ספורים. התפרים לרוב מתמוססים לבד ולכן אין צורך בהסרתם.
אמנם ניתן לראות תוצאות בדרך כלל כבר מספר שבועות לאחר הניתוח, אך חשוב לזכור שהאף מגיע לצורתו הסופית רק שנה לאחר הניתוח ואז יכול המטופל להנות מהתוצאה המושלמת של ההליך.
איך לבחור כירורג אף?
גם אם ההליך מבוצע לצורך צרכים אסתטיים, הרי הוא ניתוח לכל דבר, ולכל ניתוח ישנם הסיכונים שלו. לכן, יש להקפיד מאד על בחירת מנתח אף מומלץ, מקצועי, מיומן, אחראי ובעל ניסיון רב, שעל עבודתו ניתן גם לקרוא המלצות או לשמוע חוות דעת של אנשים שנותחו אצלו.
חשוב כמובן לבחור מנתח פלסטי שניתוח אף הוא תחום עיסוקו העיקרי והוא בעל ניסיון רב בתחום. מנתחי אף מובילים ומומלצים עשויים לבצע מאות ניתוחים מדי שנה.
לבחור באחריות: ד"ר יעקב בר – מנתח האף המומלץ עבורך
מטופלים רבים מגיעים לרופא המנתח עם ציפיות ורצונות מסוימים, בדרך כלל על סמך תמונות שראו אנשים אחרים, אך חשוב לזכור שלכל מבנה פנים יש צורת אף המתאימה לו ותראה בו הטבעית ביותר, וכן שאף צר מידי עלול לגרום לבעיות נשימה קשות בהמשך. בכך באים לידי ביטוי הניסיון, הידע והמקצועיות של הרופא המנתח, אשר ידע לבצע תיאום ציפיות נכון ומדוייק עם המטופלים שלו וידע להכווין אותם לצורת האף המתאימה להם ביותר, כזו שתיטיב איתם שנים קדימה. זהו ידע שרוכשים באמצעות ניסיון רב מאוד בניתוחים, ניסיון שעשוי לעשות את ההבדל בין ניתוח מוצלח לבין צורך בתיקון ניתוח.
ד"ר בר הינו ממובילי הרופאים המומחים בארץ בתחום הכירורגיה הפלסטית והאסתטית המתמחה בניתוחי אף, ניתוחי פנים, ניתוחי גוף, ניתוחי חזה, טיפולים אסתטיים ועוד.
לדר' בר וותק מקצועי ארוך שנים, וניסיון עשיר של ניתוחים פלסטיים, אותם הוא מבצע תוך הקפדה על הפרטים הקטנים ברמה הגבוהה ביותר ובאמצעות שימוש בשיטות מתקדמות ובחידושים טכנולוגיים.
כל מטופל המגיע לד״ר יעקב בר זוכה ליחס אישי והקשבה לצרכיו הייחודיים, תוך שמירה על סודיות מוחלטת וצנעת הפרט.
עוד לפני שמבצעים את הניתוח עצמו, צוות המרפאה שבה תנותחו יספק לכם הוראות מלאות בנוגע לתקופת ההתאוששות לאחר הניתוח. זמן ההחלמה מניתוח זה נע בין 14-7 ימים, כאשר לאחר כשבוע מורידים את הגבס מהאף. אפשר לומר שכאשר מדובר על החלמה מהניתוח, תקופת ההתאוששות היא בסך הכל קצרה למדי שכן לאחר הורדת הגבס ישנה כבר אפשרות לחזור לעבודה, במקרה שזוהי איננה עבודה הדורשת מאמץ פיזי.
מהן ההגבלות בתקופה שלאחר הניתוח?
בשבוע הראשון לאחר הניתוח, אף המטופל יהיה מכוסה בגבס ויחולו עליו ההגבלות הבאות:
- בשל רגישות האזור, חל איסור לקנח את האף במשך שבועיים כדי למנוע דימומים.
- יש להימנע מהרמת משקלים כבדים, כמו כן אסור לבצע פעילות גופנית במשך חודש. רצוי לנוח ולתת לגוף זמן להתאושש.
- לא להרטיב את הגבס בזמן המקלחת.
- הימנעות מהרכבת משקפיים – במשך שבועיים עד שלושה מומלץ שלא להרכיב משקפיים כדי לא ליצור לחץ על אזור האף.
- רצוי לישון על הגב – במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח ישנה המלצה לישון על הגב. שינה על הצד עלולה במקרים מסוימים לגרום להתנפחות האף, במקרים מסוימים היא אפילו עלולה להוביל לסגירתו.
- חשוב לזכור שישנן הגבלות נוספות, ולכן תמיד צריך לוודא שמקבלים מהמרפאה את ההנחיות המלאות.
תופעות הלוואי של ההחלמה מניתוח האף
נפיחות ושטפי דם
אחת מן התופעות הטבעיות שקורות בעקבות הניתוח היא נפיחות ושטפי דם באזור המנותח. אין מה לדאוג, מדובר בתגובה תקינה וטבעית של הגוף. במרבית המקרים הנפיחות עולה בימים הראשונים לאחר הניתוח ויורדת משמעותית לאחר תקופה של כשלושה שבועות. שטפי הדם בדרך כלל נעלמים לאחר כשבוע.
אחת הדרכים להפחית את הנפיחות היא באמצעות קירור האזור בקרח, כך תוכלו גם להפחית את תחושת הכאב ולישון ביתר קלות. כמו כן, ניתן להשתמש במשככי כאבים בהתאם להמלצת הרופא המטפל. בכל מקרה של תופעות לוואי נוספות רצוי להתייעץ עם צוות המרפאה.
נזלת והעדר תחושה באף
אחת מן התופעות הנפוצות בתקופת ההחלמה לאחר ההליך היא נזלת. ישנם מטופלים אשר גם חווים חוסר תחושה באף, אך זוהי תחושה זמנית אשר נעלמת לאחר תקופתה ההחלמה.
קשיי נשימה
אחד מן הקשיים הנפוצים ביותר לאחר ההליך הוא קושי בנשימה, הנגרם בגלל הצטברות של הפרשות, קרישי דם והתנפחות של הריריות. כל אלו מובילים לכך שתהיה חסימה של זרימת האוויר בזמן הנשימה דרך האף. מדובר על תופעה נורמלית לחלוטין בתקופת ההחלמה מההליך, ובמידה ומקפידים על כל הנחיות הרופא בתקופת ההחלמה, לאחר מספר שבועות התופעות הללו צפויות להיעלם לחלוטין.
יש לציין שברוב המקרים הרופא המנתח יחדיר טמפונים אל הנחיריים, זאת במטרה לקבע את ריריות האף. מספר ימים לאחר ההליך הרופא המטפל יסיר את הטמפונים ולאחר מכן גם את הגבס. עם תום תקופת החלמה תוכלו לחזור לנשום בצורה רגילה.
צריכים המלצה?
לרשות ד"ר בר המלצות רבות של מנותחים שבחרו בו כמנתח המומלץ ביותר לביצוע ההליך. כמו כן, ניתן לבקר בגלריית תמונות באתר, לצורך התרשמות מחלק קטן מתוך הניתוחים שבוצעו על ידו.
למידע נוסף, ממליצים לכם להיכנס אל ניתוח אף הפופלארי ביותר ברפואה האסתטית .
בהצלחה!